Stručná história MOVE

MOVE (skratka angl. slova ´movement´) vzniklo v USA začiatkom 70. rokov. Od začiatku to bola radikálne ekologická, prevažne (i keď nie výlučne) černošská, nekompromisná, striktne vegetariánska skupina žijúca komunitným životom. Jedli výlučne surovú organickú stravu, nesledovali TV, sami vzdelávali svoje deti, dali si spoločné priezviská, nosili dready a recyklovali odpad. Pod vedením ich zakladateľa Johna Africu, MOVE bojovalo proti každej forme útlaku, počnúc výstavbou dialníc, pokusov na zvieratách, cirkusmi so zvieratami až po štátny útlak, násilie páchané na ženách a detskú pornografiu.

MOVE bolo založené v Powelton Village, vo Philadelphii. Pracovali na svojom dome a jeho okolí. Zametali ulice, pomáhali bezdomovcom nájsť ubytovanie, pomáhali starším ľuďom v domácnosti, snažili sa zabrániť násiliu gangov atď. Prostriedky získavali napríklad umývaním áut. MOVE tiež uskutočňovali študijné stretnutia pre ľudí zaujímajúcich sa o ich názory. Odlišnosť názorov vítali ako príležitosť debatovať a pestovať si argumentačné schopnosti. V roku 1974 sa MOVE pravidelne objavovali na verejnosti. Demonštrovali pred ZOO, obchodmi so zvieratami, politickými podujatiami, pri verejných fórach a úradoch médií. Na týchto demonštráciách využívali nenásilný protest, aby poukázali na rôzne podoby nespravodlivosti. Aj tak sa často stretávali s policajným násilím na demonštráciách.

Počas 70. rokov bol kľúčovou postavou vo Philadelphskej vláde Frank Rizzo. Bývalý policajt Rizzo kontroloval ulice s ťažko ozbrojenými silami, ktoré sa preslávili svojou brutalitou. MOVE rozbehlo sériu demonštrácií proti policajnej brutalite, ku ktorým sa pridali aj ďalšie skupiny súhlasiace s MOVE. To poštvalo políciu, ktorá sa sústredila na represie proti MOVE. Ľudia z MOVE boli zatýkaní a bití. Policajná brutalita proti MOVE čoskoro dosiahla alarmujúci stupeň. 18. mája 1974 boli Leece a Janet Africa zastavené políciou, ktorá s nimi následne hrubo zaobchádzala, a to i napriek tomu, že obidve ženy oznámili polícii, že sú tehotné. Obidve potratili. 29.apríla 1975 počas demonštrácie proti policajnému násiliu bola tehotná Alberta Africa zadržaná a odvezená na policajnú stanicu. Tam bola zavretá do cely, v ktorej ju policajti opakovane kopali do žalúdka a vagíny Alberta potratila. 28. marca 1976 polícia obrátila svoju pozornosť na dom MOVE a vyhlásila, že MOVE vyvoláva výtržnosti. Polícia bez príčiny vtrhla do domu, členov MOVE zbila tak, že utrpeli zlomeniny lebky, vykĺbenie a zlomeniny kostí a otrasy mozgu. Počas tohto útoku zomrelo v náručí svojej matky 3 týždňové dieťa Life Africa. Jeho lebka bola rozdrtená. Žiaden policajt nebol stíhaný za vraždu tohto dieťaťa.

Represie proti MOVE pokračovali. Viacerí členovia MOVE boli zatknutí a vystavení policajnému násiliu. Z toho podnetu sa 20.mája 1977 konala demonštrácia na pozemku MOVE. Členovia MOVE sa v obavách pred policajným násilím vyzbrojili. Nechceli pripustiť žiadne ďalšie stratené životy. Keby polícia chcela zlikvidovať ľudí z MOVE, musela by to urobiť pred zrakom verejnosti. Bol vydaný zatykač na 11 členov MOVE za výtržnosti a ´vlastnenie nebezpečných nástrojov´. Začala sa mnohomesačná kampaň polície spojená so zatýkaním členov MOVE. Vyvrcholením policajného tlaku malo byť vyhnanie členov MOVE z ich domu. Členovia MOVE sa vo svojom dome opevnili a po neúspešnom pokuse o ich vyhladovanie, polícia 08. augusta 1978 zahájila celoplošnú inváziu na dom, počas ktorej sa členovia MOVE ukryli v suteréne. Požiarnici v spojení s políciou zatopili suterén vodou, pričom sa utopilo niekoľko psov. Súčasne polícia aktivovala nádoby s plynom, zapálila dom a zahájila streľbu. Počas ostreľovania bol policajtmi zastrelený ich vlastný príslušník James Ramp a ďalší traja policajti a traja hasiči boli postrelení. S použitím vody a plynu prinútili nakoniec členov MOVE vyjsť z domu. Dvanásti dospelí boli zadržaní a zbití. Polícia následne nelegálne zničila celý dom a zrovnala ho so zemou.

Medzi zadržanými boli aj 3 ľudia, ktorý neboli známymi členmi MOVE. Bolo im povedané, že ak sa dištancujú od MOVE, budú prepustení. Dotson Africa sa odmietla dištancovať a neskôr bola odsúdená na 10-20 rokov väzenia. Deviati ľudia z MOVE boli obvinení z vraždy policajta, ktorého zastrelila samotná polícia. Po procese pripomínajúcim frašku, na základe falošných dôkazov bolo všetkých 9 obvinených odsúdených na 30 – 100 rokov.

Počas nasledujúcich 7 rokov pokračovalo prenasledovanie MOVE, ktoré žiadalo prepustenie svojich uväznených členov. V roku 1985 sa opakovala situácia z roku 1978, tentokrát s tragickejším koncom. 11. mája 1985 boli na piatich členov MOVE vynesené zatykače kvôli obvineniu z terorizmu a ozbrojeného násilia. MOVE mali v tom čase nový komunitný dom na Ossage Avenue, v ktorom sa z obáv pred policajným násilím opevnili. 12. mája 1985 evakuovala polícia okolité domy a dala odtiahnuť autá. 13. mája 1985 v ranných hodinách zahájilo približne 600 ťažko ozbrojených policajtov útok na dom MOVE. Policajti za hodinu a pol vypálili na dom viac ako 10 000 nábojov, pokúsili sa preraziť steny výbušninou C-4 a keď sa im to nepodarilo použili štátnu helikoptéru, z ktorej zhodili bombu na strechu budovy. Po jej výbuchu vypukol požiar, ktorý sa vymkol spod kontroly a zničil ďalších 60 budov. Po tom, čo sa dom ocitol v plameňoch, pokúsili sa ľudia z MOVE o útek, ale dostali sa do policajnej paľby. V čase útoku bolo v dome 6 dospelých a 5 detí, o ktorých policajti od začiatku vedeli. Prežila len jedna dospelá osoba (Ramona Africa) a 1 dieťa (Bindy Africa). Obaja boli vzatí do väzby – Bindy bol daný na "normalizačný program", Ramona šla na 7 rokov do väzenia – bola obvinená z konšpirácie a vzbury.

Napriek všetkým pokusom o zničenie hnutia, MOVE stále žije. V súčasnosti získalo nový komunitný dom na Kingsessing Avenue. Tlak polície a masmédií na MOVE stále trvá, preto je každá forma solidarity potrebná.

Z Black Flag č.209 preložil ma.d.

0 komentárov: